Mänskliga rättigheter mår allt sämre.
Det råder en bekymmersam situationen när det gäller mänskliga rättigheterna i OSSE-området, och det ser ut att bli än värre. Det visar den tio dagar långa konferens som just avslutats i Warszawa. Den årliga konferens där läget för mänskliga rättigheter synas arrangeras av OSSE:s Kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR).
Vid möten i plenum fanns representanter för OSSE:s medlemsländer på plats i salen, men också representanter från civilsamhället. OSSE:s rapportörer ger en beskrivning av läget och därefter ges alla möjlighet att kommentera. Alla tar inte den chansen. Bland andra Ryssland och Belarus stolar stod tomma. De vill varken höra kritiken eller utnyttja möjligheten att bemöta den.
Ämnen i fokus är Rysslands angreppskrig mot Ukraina och tillbakagången för mänskliga rättigheter i länder som Ryssland, Belarus, Azerbajdzjan, Turkmenistan och andra centralasiatiska länder. Men även andra ämnen kommer upp som till exempel politiska fångar i Turkiet, islamofobi i Frankrike och dödsstraffet i USA. civilsamhällets representanter var mest i diskussionerna. Kanske ett tecken på staterna inte tar det försvagade OSSE riktigt på allvar.
Det hölls även ett stort antal så kallade sidoevenemang där olika aktörer ges möjlighet att lyfta fram sina viktigaste frågor. Ett par av dessa handlade om det kommande klimattoppmötet i Azerbajdzjan, Cop 29, som hålls i november. Klimatmötet kan ge möjligheter att sätta fokus på förtrycket i landet. Regimen verkar ha bestämt sig för att inför toppmötet tysta all slags opposition och kritik. Allt fler fängslas. Azerbajdzjanska organisationer i exil som arbetar med mänskliga rättigheter och till stöd för politiska fångar vädjar till de miljöorganisationer som ska vara på plats på klimatmötet att konkret visa sitt stöd för de som drabbas av förtrycket.
Ett annat sidoevenemang handlade om valobservatörer. Många medlemsstater har svårt att ta till sig deras rekommendationer och analyser samt att arbeta efter överenskomna standarder. Vissa stater släpper inte in observatörerna och andra ser rekommendationerna mer som straff än hjälp. Arrangörerna efterlyste mer samarbete med EU för att kunna genomföra jämförande analyser.
Från OSSE-nätverkets styrelse deltog Pär Trehörning och Björn Lindh under mötets första vecka. Tre stipendiater finansierade av OSSE-nätverket deltog under den andra veckan.
Under helgen genomförde också Civic Solidarity Platform (CSP) sitt årliga möte. CSP är en samarbetsorganisation för över hundra civilsamhällesorganisationer inom OSSE-området. Diskussionerna på detta möte handlade om hur CSP ska kunna stärka sin organisation för att bättre kunna ge stöd till medlemsorganisationer som fortsätter att kämpa i motvinden.
Text: Björn Lindh, styrelsemedlem i OSSE-nätverket
Tre stipendiater från OSSE-nätverket deltog också vid konferensen, deras rapporter hittas här: Linnéa, Leopold och Samuel.