Dagen innan medlemsstaternas utrikesministrar samlades i Nordmakedoniens huvudstad Skopje för att avgöra OSSE:s framtid hölls en sedvanlig parallellkonferens som samlade representanter från civilsamhällesorganisationer inom Civic Solidarity Platform, CSP, för att diskutera framtida arbete och ställa krav på beslutsfattarna.
Björn Lindh, styrelseledamot i nätverket som företräder Sverige i CSP, rapporterar från mötet 29 november 2023:
Omkring 120 personer var samlade, huvudsakligen från Centralasien, Balkan och Östeuropa. Bara några få deltagare kom från det man kan kalla Västeuropa.
Under konferensen hölls paneldiskussioner där de som framträdde var ett antal engagerade människor upptagna med att motverka det krympande utrymmet för civilsamhället, kartlägga ryska krigsbrott i Ukraina, bekämpa tortyr och olagliga bortföranden etc. Förutom Ukraina och Belarus nämndes flera gånger konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan, där OSSE och andra internationella aktörer misslyckats med att hantera en konflikt som när som helst kan blossa upp igen.
Björn Lindh deltog i en paneldiskussion om civilsamhällets roll i en tid av kris. Det svenska inlägget handlade om att vi behöver bygga en bred, stark och aktiv folklig rörelse för en regelbaserad världsordning. Det krävs ett folkligt tryck mot världens ledare om att det faktiskt finns regler och konventioner som måste följas och institutioner som vi måste få att fungera. I samma panel fanns även Heidi Meinzolt, från Women´s International League for Peace and Freedom som påminde hur långt bort världen kommit från Palmekommissionens tankar om gemensam säkerhet, men att vi inte får ge upp tron på freden.
Konferensen avslutades med att det 26-sidiga dokumentet The Skopje Declaration lämnades över till en panel med utrikesministrarna från Nordmakedonien, Finland och Polen och OSSE:s generalsekreterare Helga Maria Schmid. Från ministrarnas sida lämnades artiga och korta kommentarer på dokumentet och kring civilsamhällets viktiga roll. Några höjde en del på ögonbrynen när de hörde den polske utrikesministern från den avgående regeringen intyga att den polska regeringen skyddat civilsamhället och oberoende media.
Även om utrikesministrarna när de samlades dagen efter i en kompromiss lät Malta ta över ordförandeskapet i OSSE fram till september 2024, saknar OSSE fortfarande beslut om en budget för nästa år. Det är oklart vad som ska hända i perioden från september till årets slut. Men sedan är planen att Finland tar över 2025 i samband med 50-årsjubileet av Helsingforskonferensen.
För det svenska OSSE-nätverket är det viktigt att föra en diskussion med siktet inställt på 2025. Samarbetet i OSSE måste på något sätt förnyas, annars kommer organisationen inte att kunna fortsätta existera. Och då behöver andra former av samarbete än hittills ta form.
Läs hela deklarationen från mötet i Skopje här.