Ryssland anser sig idag vara i krig mot det kollektiva väst. Det påverkar även den politiska situationen i forna sovjetrepubliken Georgien där Ryssland fortfarande ockuperar 20 procent av landets yta och ser landet som en del av sin intressesfär. Civilsamhället är kritiskt mot den nya regeringens närmanden till Ryssland, även om lagförslaget att civila organisationer ska klassas som utländska agenter för närvarande lagts på is.
Det var några av de punkter som behandlades på ett välbesökt seminarium på ABF-Stockholm onsdagen den 24 januari. I panelen deltog Annika Söder, tidigare kabinettssekreterare på UD och särskild representant för Georgien under Sveriges ordförandeskap i OSSE 2021; Jakob Hedenskog, analytiker, Centrum för Östeuropastudier (SCEEUS), Utrikespolitiska institutet samt Eva Zillén, senior advisor, Kvinna till kvinna, med lång erfarenhet av arbete i Georgien.
Georgien är idag ett kandidatland till EU vilket skapar en splittring i landet eftersom det finns starka krafter, inte minst inom kyrkan, som vill betona traditionella värden och livsmönster.
Georgien ligger också i ett geopolitiskt osäkert område med olösta konflikter. För närvarande deltar OSCE tillsammans med FN och EU i förhandlingar om konfliktlösningar mellan Ryssland, Georgien och södra Kaukasien-regionen.
Hela seminariet går att följa här.
Arrangörer var OSSE-nätverket tillsammans med ABF Stockholm och Sällskapet för Studier av Ryssland, Central- och Östeuropa samt Centralasien